You are currently viewing Je Rúško V Aute Potrebné?

Je Rúško V Aute Potrebné?

Ochranné rúško ste povinní nosiť na takmer väčšinu verejných miest. Mali by sme sa však chrániť hlavne tam, kde to považujete za hrozbu a byť tak o krok napred ako opatrenia. Čo však jazda autom? Je bez rúška bezpečná?

Ťažko vybrať jednu, univerzálnu odpoveď. Tá totiž jednoznačne súvisí s technickým stavom vozidla. V krátkosti, ak máte staršie vozidlá, bez kabínového filtru, nemá vás v kabíne prakticky čo chrániť. Ak kabínový filter vo vozidle máte, pre jeho maximálnu funkčnosť musí byť aj v dobrom stave a čistý. Teoreticky, ak máte vozidlo s kabínovým filtrom v dobrom stave, ste vo vozidle chránený rovnako, ak nie viac, ako s ochranným rúškom. Tak či onak, momentálne je informácií o COVID-19 málo a tak nevieme, ako bude reagovať, ak sa zachytí vo filtroch. Jednorázové rúško môžeme vyhodiť či dezinfikovať, kabínový filter asi každú jazdu meniť nebudeme. Samotný vírus vraj na materiáloch dlho neprežije, nevieme však s presnosťou určiť, aké to bude, ak bude mať isté podmienky, ktoré mu filter môže poskytnúť.

Nosiť či nenosiť rúško?

Vo vozidle bez kabínového filtru, určite áno. Niektoré staršie vozidlá nasávajú vzduch priamo z priestoru motora a do interiéru auta sa dostane maximálne cez zjednodušený filter, ktorý vás neochráni ani pred zápachom, nie to ešte pred nejakým vírusom. V modernejších vozidlách s filtrom by nemalo byť rúško potrebné. Ak jazdíte momentálne prázdnymi cestami, prípadne otvorenou krajinou, tak vám pravdepodobne nič nehrozí. Odborníci sa však zhodli, že nosením rúška nič nepokazíte ani v kabíne vozidla. Hrať sa teda so slovami “malo by, pravdepodobne či údajne” nie je na mieste a nemôžeme si to v takejto situácii dovoliť. Najviac momentálne pomôže prevencia. My teda odporúčame chrániť sa, ako sa dá a to aj v prípade, že sedíte vnútri vozidla.

Cítite po zapnutí klímy vo vozidle zápach či vlkhosť?

Pravdepodobne máte zanesený kabínový (peľový) filter a výparník. Výpadníky klimatizácii môžu kvôli vzdušnej vlhkosti zachytiť a podporovať aj rôzne plesne. Tie sa v ideálnych – vlhkých podmienkach rozširujú a pripomínajú pele rastlín. Po vdýchnutí môžu spôsobiť ťažkosti pri dýchaní či alergie.

V tomto prípade odporúčame výmenu kabínového filtra a dezinfekciu klimatizácie. Iba čistá klíma s kabínovým filtrom, ktorý obsahuje aktívne uhlie, vás aspoň čiastočne dokáže chrániť pred infekciami.