You are currently viewing Prezúvanie pneumatík: Jarná dilema – kedy je správny čas vymeniť zimné pneumatiky?

Prezúvanie pneumatík: Jarná dilema – kedy je správny čas vymeniť zimné pneumatiky?

Prezúvanie pneumatík: Nenechajte sa oklamať jarným slnkom!

Hoci nás v marci slnečné lúče a teplé denné teploty lákajú k výmene zimných pneumatík za letné, nočné mrazy sú pripomienkou, že zimu netreba podceniť. Ako teda zistiť, kedy je ten pravý čas na prezúvanie pneumatík?

Prezúvanie pneumatík: Čo hovorí zákon?

Legislatíva ukladá vodičom povinnosť používať zimné pneumatiky v období od 15. novembra do 31. marca v prípade ak je na cestách súvislá vrstva snehu, ľadu alebo námraza. Ak nemáte v tomto období prezuté na zimné pneumatiky, hrozí vám pokuta až do výšky 60 eur. 

Prezúvanie pneumatík: Kontrola stavu

Ak sa už rozhodnete prezuť, vždy si najskôr dôkladne skontrolujte stav vašich pneumatík. Ich životnosť nie je večná a ich opotrebovanie môže mať veľký vplyv na bezpečnosť pri jazde.

1.Všeobecná kontrola: Môžme začať vekom pneumatiky kedy zistím jej vek (vo všeobecnosti sa neodporúča používať pneumatiky staršie ako 10 rokov, naše odporúčanie je 4-6 rokov/sezón) Dôležitejší údaj je však nájazd kilometrov – prejdená vzdialenosť. Pneumatiky, ktoré sa používajú častejšie, majú logicky kratšiu životnosť. Štýl jazdy sa tak isto veľmi odzrkadľuje na stave pneumatiky – športový typ jazdy, vyššie rýchlosti a časté brzdenie majú na svedomí zvýšené opotrebenie.

2.Vizuálna kontrola: Azda najrelevantnejší údaj o stave pneumatiky je hĺbka dezénu. Obľúbeným spôsobom merania hĺbky dezénu je použitie mince v hodnote dvoch eur. Ak ju vložíte do drážky kolmo na povrch pneumatiky a strieborný okraj (merajúci 4 mm) nevyčnieva, dezén vašich pneumatík je stále dostatočný. Ak je strieborný okraj vidieť, je to signál na výmenu pneumatík.

Vyhláška Ministerstva dopravy č. 134/2018 Z. z., stanovuje, že hĺbka dezénu letných pneumatík musí byť minimálne 1,6 mm. (platí to pre všetky typy vozidiel s výnimkou mopedov do 50 cm3, ktoré majú povolenú hranicu 1,0 mm) V prípade zimných pneumatík sa minimálna hĺbka dezénu líši podľa hmotnosti vozidla. Pre klasické automobily do 3,5 t je stanovená minimálna hĺbka dezénu 3 mm. Pre vozidlá nad 3,5 t platí minimálna hĺbka dezénu 6 mm.

Pozor: V rôznych krajinách sa minimálna hĺbka dezénu líši. Napríklad, v Nemecku a Česku je minimálna hĺbka pre zimné pneumatiky stanovená na 4 mm, zatiaľ čo na Slovensku je to 3 mm. Je dôležité mať na pamäti tieto rozdiely, najmä ak plánujete cesty do zahraničia.

Rozdiely v brzdných dráhach pneumatík pri rýchlosti 80km/h:

Nové pneumatiky
(9-7mm)

42 m

Jazdené pneumatiky
(4-3mm)

52 m

Opotrebované pneumatiky
(<1,6mm)

61 m