You are currently viewing Údržba auto-batérie v zime: 6 tipov ako predĺžiť životnosť

Údržba auto-batérie v zime: 6 tipov ako predĺžiť životnosť

Údržba auto-batérie v zime: Zimný štart bez obáv

Chladné zimné mesiace môžu byť pre batérie áut veľkou skúškou. Nízke teploty môžu výrazne znižovať ich kapacitu a skracovať ich životnosť. Správna údržba auto-batérie a niekoľko preventívnych krokov môže životnosť batérie významne predĺžiť. V tomto článku sa dozviete, ako na to, aby vaše auto bolo pripravené na zimu.

1.Pravidelná kontrola napätia auto-batérie

Pravidelná kontrola napätia batérie je kľúčová pre jej dlhú životnosť. Pomocou multimetra môžete jednoducho overiť, či je napätie batérie v optimálnom rozmedzí. Odborníci odporúčajú túto kontrolu vykonávať každé tri mesiace, aby ste predišli nečakaným problémom pri štarte v mrazivom ráne.

2.Udržiavanie čistoty auto-batérie

Nánosy a korózia na svorkách batérie môžu spôsobiť zlý kontakt a prispieť k rýchlejšiemu vybíjaniu. Uistite sa, že svorky batérie sú čisté a bez korózie, čo zabezpečíte pravidelným čistením pomocou špeciálneho roztoku na báze sódy bikarbóny.

Multimeter je elektrické zariadenie, vďaka ktorému môžete zmerať prúd, napätie alebo elektrický odpor.

3.Izolácia auto-batérie

V zimných mesiacoch môže byť izolácia batérie skvelým spôsobom, ako ju chrániť pred extrémnym chladom. Investujte do špeciálnych izolačných krytov, ktoré pomáhajú udržať teplotu batérie stabilnejšiu a predĺžiť jej životnosť.

4.Udržiavanie nabitia auto-batérie

Neaktívne vozidlo môže mať za následok úplné vybitie batérie, najmä v chladnom počasí. Ak teda váš automobil nie je v pravidelnej prevádzke, odporúča sa použiť nabíjačku s funkciou udržiavania nabitia, ktorá zabezpečí, že batéria zostane plne nabitá.

5.Parkovanie vo vyhrievanej garáži

Ak je to možné, parkovanie vozidla vo vyhrievanej garáži môže mať pozitívny vplyv na životnosť batérie. Teploty v interiéri garáže sú stabilnejšie a menej agresívne voči kapacite a výkonu batérie.

6.Správna údržba auto-batérie

Priemerná životnosť auta batérie je približne 3 až 5 rokov, ale s pravidelnou údržbou a správnym zaobchádzaním môže byť tento čas predĺžený. Je dôležité vyhýbať sa úplnému vybitiu batérie, čo môže spôsobiť jej trvalé poškodenie. Vždy sa uistite, že svetlá a elektronika sú vypnuté, keď motor nebeží. A ak plánujete nechať auto dlhšie stáť, zvážte odpojenie batérie alebo použitie udržiavacej nabíjačky, aby ste predišli jej vybitiu.

Záver: Údržba batérie v zimnom období nevyžaduje veľa času ani úsilia, ale môže výrazne prispieť k spoľahlivosti vášho vozidla. Pravidelnou kontrolou, čistením, izoláciou, udržiavaním nabitia a parkovaním na teplejšom mieste zabezpečíte, že batéria vášho auta vydrží dlhšie a bez problémov vám poslúži počas celej zimy. Pamätajte, že preventívne opatrenia sú kľúčom k dlhšej životnosti a bezpečnej jazde.

Rezervuj si termín kontroly a overenia ešte dnes

Nájdete nás v Trnave, Farárske 27, smer Dolná Krupá
Termín kontroly garantujeme do 24 hodín
Pondelok-Piatok: 07:00-20:00
Sobota: 07:00-13:00