You are currently viewing Výmena pneumatík na jeseň: Starostlivosť a údržba

Výmena pneumatík na jeseň: Starostlivosť a údržba

Výmena pneumatík na jeseň: Starostlivosť a údržba

Každoročná výmena pneumatík je známa každému motoristovi. Jeseň je obdobím, kedy sa počasie začína meniť a teploty klesajú. Tieto zmeny môžu mať významný vplyv na stav a výkon vašich pneumatík. Preto je nesmierne dôležité venovať im patričnú pozornosť a postarať sa o ne správnym spôsobom. V tomto článku sa dozviete, ako efektívne udržiavať pneumatiky počas jesenných mesiacov, aby ste zabezpečili bezpečnosť svoje a svojich spolucestujúcich.

Kontrola vzorky a tlaku

Jedným z kľúčových aspektov údržby pneumatík je pravidelná kontrola ich vzorky a tlaku. Zákonom predpísaná minimálna hĺbka vzorky je 1,6 mm. Avšak, keď hĺbka dezénu klesne pod 3 mm, je to jasný signál na výmenu pneumatiky, najmä v období jesene, keď sú cesty klzké a mokré. Taktiež je dôležité udržiavať správny tlak v pneumatikách, pretože nízky tlak môže viesť k nerovnomernému opotrebovaniu a zvýšiť riziko defektu.

Po každom prezutí pneumatík by mala nasledovať kontrola tlaku a prípadný dofuk kolies.

Prezutie na zimné pneumatiky

V prípade, že žijete v oblasti, kde teploty klesajú pod 7 stupňov Celzia, malo by byť prezutie na zimné pneumatiky samozrejmosťou. Zimné pneumatiky sú vyrobené z mäkšej zmesi a majú hlbšiu vzorku, čo zabezpečuje lepšiu trakciu a bezpečnosť na mokrých a snehových cestách.

Kontrola a čistenie

Je dôležité pravidelne kontrolovať pneumatiky na prípadné poškodenie, ako sú praskliny, rezy alebo predmety zapichnuté v dezéne. Takisto by ste mali pneumatiky pravidelne čistiť od blata a kamienkov, ktoré sa môžu zachytiť v dezéne a spôsobiť poškodenie.

Skladovanie letných pneumatík

Ak ste prezuli na zimné pneumatiky, je dôležité správne skladovať letné pneumatiky. Uchovávajte ich v chladnom, suchom a tmavom prostredí, v ideálnom prípade v špeciálnych obaloch na pneumatiky.

Nezabudnite na správne uskladnenie, samozrejmosťou je dôkladné očistenie po celej sezóne

Záver:

Správna údržba pneumatík je kľúčovým faktorom pre bezpečnú jazdu počas jesenných mesiacov. Kontrolou vzorky a tlaku, prezutím na zimné pneumatiky, pravidelnou kontrolou a správnym skladovaním letných pneumatík zabezpečíte, že vaše vozidlo bude pripravené na všetky výzvy, ktoré jeseň prinesie. Nezabudnite, že investícia do údržby vašich pneumatík sa vždy oplatí z hľadiska bezpečnosti a výkonu vášho vozidla.

Rezervuj si termín kontroly a overenia ešte dnes

Nájdete nás v Trnave, Farárske 27, smer Dolná Krupá
Termín kontroly garantujeme do 24 hodín
Pondelok-Piatok: 07:00-20:00
Sobota: 07:00-13:00

SME OTVORENÍ AJ CEZ SVIATOK 1.11.2023.
07:00-19:00
PREDKONTROLA ZDARMA PRE KAŽDÉHO ZÁKAZNÍKA