You are currently viewing <strong>Tichý zabijak: Vyše pol milióna aút na Slovensku má tento problém (opotrebované tlmiče)</strong>

Tichý zabijak: Vyše pol milióna aút na Slovensku má tento problém (opotrebované tlmiče)

Tlmiče sú nevyhnutná súčasť každého vozidla. Človek nemusí byť automechanik aby sa dovtípil, že ich úlohou je TLMIŤ. Tlmiče predovšetkým tlmia kmitanie karosérie pri jazde po nerovných povrchoch, ale majú aj inú, často prehliadanú dôležitú funkciu.  Tlmič sa fyzicky nachádza pri každom kolese a počas jazdy pracuje prakticky neustále. Dlhodobé zaťaženie vedie k opotrebovaniu, ktoré so sebou nesie bezpečnostné riziká. 

Mnoho ľudí nevie, že tlmiče sa podstatnou časťou podieľajú aj na priamej bezpečnosti pri jazde. A teraz nemáme na mysli, že vám v spolupráci s mäkkou sedačkou ochránia zadok a chrbát pri nabehnutí na výmoľ. Tlmiče sa do veľkej miery podieľajú aj na samotnom brzdení vozidla!

Vozidlo, ktoré má tlmiče v poriadku, môže mať brdznú dráhu v rýchlosti 50km/hod menšiu až o CELÚ dĺžku vozidla oproti vozidlu, ktoré má tlmiče opotrebované. Bavíme sa o zhruba 3-4 metroch, ktoré môžu rozhodovať o všetkom.

To, že sú tlmiče opotrebované zistí bežný vodič len veľmi ťažko. Je totiž náročné posúdiť, či je stav tlmičov dostatočný, alebo potrebujú tlmiče vymeniť. Najčastejší znak opotrebovania je nižšia tlmiaca schopnosť. Laicky povedané: Skoro každá cestná nerovnosť je cítiť priamo na zadku a zároveň ju je aj dostatočne počuť – vozidlo “hrkoce”.

Všeobecné odporučenie: Tlmiče by ste mali dať skontrolovať po najazdení 80 000 kilometrov, a potom po každých 20 000 kilometroch.

Podľa odhadov jazdí po našich cestách viac ako 500 000 vozidiel, ktoré majú opotrebované, alebo inak chybné tlmiče. 

Na našej stanici sme sa neraz stretli s prípadom, kedy sme aj na vonok novému vozidlu odhalili závažnú závadu na tlmičoch. Naša stanica má totiž okrem štandardnej technickej výbavy pre potrebu výkonu STK aj užitočné prístroje navyše. Jedným z takých prístrojov je špeciálna platňa, ktorá vám na vozidle odmeria a vyhodnotí účinok tlmičov. Kontrolu tlmičov môžete tak jednoducho absolvovať spolu  s technickou a emisnou kontrolou – iba na našej stanici. Kontrola tlmičov u nás stojí iba 15€ a v bezpečnostnom balíku, spolu s kontrolou bŕzd zvýhodnených 20€. Tento bezpečnostný balík je pre ľudí, ktorí si nie sú istí, či by ich vozidlo prešlo kontrolou.

Neriskujte bezpečnosť vašej posádky.  Kontrola tlmičov je veľmi jednoduchý úkon, ktorý si zaslúži vašu pozornosť. 

Tlmiče Vám skontrolujeme aj samostatne za 15€ priamo pri výkone kontroly. O kontrole tlmičov dostanete aj vytlačený protokol. Výhodou je, že kvôli tejto kontorle nemusíte zbytočne chodiť do autoservisu ale vybavíte to v rámci povinnej kontroly STK každé 2 roky.

Čo spôsobujú opotrebované tlmiče?

  • Brzdná dráha vozidla sa predlžuje o viac ako 3 metre v porovnaní s účinnými tlmičmi. 
  • Smerová tuhosť príslušnej pneumatiky sa znižuje, čo zhoršuje správanie vozidla v zákrutách.
  • Zvyšuje sa riziko aquaplaningu, ten pri opotrebovaných tlmičoch nastupuje oveľa skôr.
  • Bezpečnostné systémy ako ABS, alebo ESP pracujú so zníženou účinnosťou.
  • Zvyšuje sa opotrebenie pneumatík aj ďalších častí podvozku.

Otvorené máme každý pracovný deň až do večera (07:00-23:00) a dokonca aj v sobotu do 13:00. 

Nájdete nás iba 2km od Trnavy v smere na Dolnú Krupú. 

Kontrola STK je na Slovensku povinná, no vykonať ju môžte na hocijakej stanici. Vykonajte ju v Easy Check a súťažte o nové vozidlo Hyundai i30.