You are currently viewing Pokuta za neplatnú STK (COVID-19)

Pokuta za neplatnú STK (COVID-19)

Nezodpovednosť = pokuta

Prevádzkovateľ motorového vozidla je povinný podrobiť vozidlo technickej a emisnej kontrole spôsobom a v rozsahu ustanovenom všeobecne záväzným právnym predpisom, ak tak nespraví hrozí mu mastná pokuta za neplatnú STK.

Platnosť na základe kategórie: Na začiatok treba spomenúť, že každé vozidlo má inú lehotu platnosti v závislosti od kategórie. Lehoty pre všetky kategórie vozidiel sme spísali pre Vás – TU.

Pokuta až 330€ za jedno vozidlo !

Pri klasických osobných motorových vozidlách ide človek na kontrolu prvý krát po 4 rokoch od kúpy vozidla. Následne je povinný absolvovať kontrolu pravidelne každé dva roky (ako emisnú tak aj technickú )

V prípade, ak človek v stanovenom termíne spomínané kontroly neabsolvuje – jeho vozidlo sa stáva nespôsobilé na prevádzku po cestách. Za tento počin posiela okresný úrad pokutu vo výške 165€ (pre každú neabsolvovanú kontrolu zvlášť) V prípade ak Vám prepadla TK aj EK príde Vám pokuta až 330€ !

Na nešťastie sú pokuty automaticky vyhodnocované systémom, ktorý nekompromisne odsúdi každého nezodpovedného majiteľa vozidla.

Ako znížiť výšku pokuty?

Zo skúsenosti môžeme napísať, že pokuta príde naozaj každému. Ak Vám nepríde ihneď, nezúfajte, prekvapí Vás kľudne aj za pár mesiacov.

  1. V prvom kole príde každému ROZKAZ, ktorý Vám oznámi, že ste sa dopustili správneho deliktu.
  2. V tomto rozkaze je Vám uložená pokuta vo výške 165€ (TK/EK).
  3. Ďalej sa v ROZKAZE píše, že pokuta sa považuje za uhradenú v plnej výške :

a) ak uhradíte 110€ do 15 dní .

b) ak uhradíte 55€ do 15 dní a zároveň v tejto lehote:

  • podrobíte vozidlo príslušnej kontrole
  • vyradíte vozidlo z evidencie
  • odhlásite vozidlo do cudziny
  • dočasne vyradíte z evidencie

Aktuálna situácia počas pandémie COVID-19: Už od marca 2020 máme na Slovensku vyhlásený mimoriadny stav, ktorý udeľuje občanom s prepadnutou platnosťou kontroly – 3 MESAČNÝ GENERÁLNY PARDON. Znamená to, že Vám úrad pokutu odpustí respektíve dá Vám možnosť absolvovať kontrolu do 3 mesiacov od skončenia platnosti bez akejkoľvek pokuty. Má to však jeden malý háčik !

POZOR! NESPOLIEHAJTE SA NA PARDON

To, že Vám úrad odpustí pokutu je určite dobrou správou, avšak dobrovoľne zneužívať situáciu a vedome odkladať kontrolu nie je vôbec dobrý nápad. Okrem toho, že je takéto konanie v prvom rade nezodpovedné Vám vie spôsobiť aj nemalé problémy. Ak sa stanete napríklad účastníkom dopravnej nehody – budete automaticky považovaný za vinníka a budete mať kvôli tomu zbytočné problémy s poisťovňou. Otázne je takisto vycestovanie do zahraničia, kde generálny pardon nemusia vôbec akceptovať.

Čo ak mi príde pokuta aj napriek generálnemu pardonu?

Aj, keď by sa to teoreticky stať nemalo prakticky je to možné. Stačí, ak sa udeje chyba v systéme a nepríjemnosť je na svete. V tomto prípade ste samozrejme v práve, no musíte sa odvolať a riešiť to s úradom individuálne, čo Vás bude stáť prirodzene veľa energie, času a starostí navyše.

EASY CHECK – RADÍ:

Aj keď Vám okresný úrad dáva druhú šancu a EXTRA 90 dní na absolvovanie kontroly po platnosti – nie je to dôvod na vedomý odklad kontroly. Akonáhle sa dozviete o tom, že Vám platnosť kontroly vypršala alebo Vám o pár dní / týždňov vyprší mali by ste túto situáciu bezodkladne riešiť.

Nepríjemnosti, ktoré Vám môže vedomý odklad spôsobiť určite nestoja za to. U nás v Easy Check -u vám poskytneme termín kontroly do 24 hodín od rezervácie. Navyše aktuálne ku kompletnej kontrole od nás dostanete aj darček v hodnote 35€, ktorý spočíva v extra službách navyše (test tlmičov + kontrola geometrie + laserové meranie dezénu)

BEZ VÝHOVORIEK – KONTROLA AJ V NOCI

Najčastejším a všeobecne známym problémom pri STK je dostupnosť voľných termínov. Náš prieskum ukázal, že až 95% staníc STK má čakaciu dobu na termín viac ako týždeň a vo väčšine týchto prípadov je čakacia doba na kontrolu dokonca aj niekoľko týždňov či mesiacov. Môžeme predpokladať, že generálny pardon bude mať za následok kolaps na staniciach z dôvodu nárazového objednávania.

Na druhej strane naša stanica vďaka kapacitným a technologickým možnostiam nemá problém s dostupnosťou ani dnes. Dokonca sme pre extrémne zaneprázdnených ľudí predĺžili otváraciu dobu cez pracovný týždeň až do 23:00 – BEZ ŽIADNEHO PRÍPLATKU! Samozrejmosťou je u nás takisto možnosť absolvovať kontrolu aj v sobotu.