You are currently viewing Núdzový stav vs. STK – Platí odklad?

Núdzový stav vs. STK – Platí odklad?

Posledné mesiace sa každý deň, sa stretávame s otázkou: ” Ako je to s STK počas pandémie? – Platí odklad STK? “ Ak aj Vás zaujíma relevantná odpoveď, pokračujte v čítaní. Dozviete sa všetko podstatné o tejto problematike, ktorú máme odkonzultovanú zo všetkými inštitúciami, ktorých sa to týka. (úrady, polícia, poisťovňe, poverené asociácie)

Odpoveď je: ÁNO, avšak má to jeden (zásadný) háčik.

Môžem jazdiť s vozidlom bez platnej STK?

Áno aj nie. Polícia by sa takýmto “prehreškom” počas núdzového stavu venovať nemala. Pokuta či odobratie EČV alebo technického preukazu teda podľa oficiálnych informácií nehrozí. 

Pri čítaní rôznych automobilových/klubových skupín na Facebooku sme narazili na niekoľko vyjadrení vodičov, že pokutu aj tak dostali. Neboli to extra vysoké pokuty (10-50€) a vyjadrenie PREČO sa rozhodli pokutu aj tak udeliť, nepoznáme. 

Policajt má plné právo udeliť Vám pokutu, ak je Vaše vozidlo nespôsobilé z dôvodu nevykonania kontroly STK !

Zásadný problém pri jazde s neplatnou kontrolou !

Kto však môže mať s neplatnou STK problém je poisťovňa. Z oficiálnych vyjadrení viacerých poisťovní sme zistili, že poistnú udalosť v takomto prípade riešia individuálne.  Ak sa teda dostanete do kolízie s iným vozidlom či majetkom, poisťovňa bude posudzovať, či išlo o chybu kvôli technickému stavu vozidla, alebo chybu vodiča. 

Nechceme nikoho osočovať, no určite všetci vieme, že cieľom poisťovne je, aby financie za škodu vyplatili v čo najmenšej miere a rôzne zistenia si môžu vyložiť po svojom. 

V praxi to teda znamená, že pri poistnej udalosti, a to aj keď budete poškodený a nie vinníkom, Vám škodu na vozidle vyplatiť nemusia. Vy tak môžete zostať bez auta i bez prostriedkov na jeho opravu. Dôvod? Vozidlo nemá platnú STK = vozidlo nie je spôsobilé na prevádzku v cestnej premávke.

Snažte sa vozidlo s neplatnou STK používať čo najmenej

Ak máte vozidlo, s ktorým vôbec nejazdíte môžte pokojne uvažovať o odklade, a tak “ušetriť” 3 mesiace. Ak však vozidlo pravidelne používate, naša rada znie: ” Urobte si STK v stanovenom intervale, bez ohľadu na aktuálny odklad STK”. Ide predovšetkým o Vašu bezpečnosť ale splnením si tejto povinnosti sa aj vyhnete zbytočným problémom.

STK v Easy Check je jednoduchá, rýchla a bezproblémová

U nás získate termín do 24 hodín. Dokonca, do 20km od našej STK Vám pre vozidlo prídeme osobne. Vozidlo preberieme, skontrolujeme na stanici a následne privezieme naspäť táto služba, pri korej nemusíte “pohnúť prstom” je ZADARMO.

Otvorené máme každý pracovný deň až do večera a dokonca aj v sobotu do 13:00. 

Nájdete nás iba 2km od Trnavy v smere na Dolnú Krupú. 

SME TU PRE VÁS NON-STOP

AJ CEZ SVIATKY ! 27.12. – 31.12.2021